Borgen betekent een duurzame toekomst (helpen) geven aan immaterieel erfgoed. Wanneer je erfgoed gaat borgen, onderneem je bewust actie om ervoor te zorgen dat mensen je erfgoed leren kennen en kunnen beoefenen. Zo krijgen ook nieuwe generaties goesting om mee te doen en kunnen ze met voldoende kennis in handen de praktijk voortzetten en de toekomst van dit immaterieel erfgoed verzekeren.
Die erfgoedzorg voor immaterieel erfgoed kan je op verschillende manieren aanpakken, bijvoorbeeld door de praktijk grondig te documenteren en het archief goed te bewaren, door communicatie te voeren naar een breder publiek of door het erfgoed verder te onderzoeken. Op welke manier je je erfgoed ook wil borgen, het is essentieel dat je er steeds nieuwe mensen bij betrekt, zodat je erfgoed ook dankzij hen kan voortleven.
In het Engels spreken we over safeguarding en in het Frans over sauvegarder wanneer we het over borgen hebben.
Het Vlaams Cultureelerfgoeddecreet (2017) heeft het over:
Artikel 3: "behouden en borgen: het verzekeren van het voortbestaan van cultureel erfgoed door het in adequate omstandigheden te bewaren, te conserveren, te restaureren, te actualiseren, te borgen en door te geven"
In de Visienota Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Vlaamse Overheid (2010) lezen we:
"Borgen houdt onder meer in dat er maatregelen genomen en acties opgezet worden voor het identificeren of herkennen, inventariseren, documenteren, onderzoeken, sensibiliseren en doorgeven van immaterieel cultureel erfgoed. Er wordt in het Vlaamse beleid nadruk gelegd op het doorgeven van het immaterieel erfgoed. De klemtoon ligt dan niet zozeer op het element immaterieel cultureel erfgoed maar op het volledige systeem; de methodiek van het doorgeven en het proces."
Gerelateerde vragen:
- Wat is het borgen van erfgoedpraktijken?
- Wat is erfgoedzorg?
- Wat is het borgen van tradities?