Ja. Internationaal bestaat er het UNESCO Fonds voor Immaterieel Cultureel Erfgoed (Intangible Cultural Heritage Fund). Dit fonds ondersteunt lidstaten in hun inspanningen om immaterieel erfgoed te borgen. Elke lidstaat van de Conventie wordt verwacht om jaarlijks een bijdrage aan het Fonds te leveren.
Het beheer van dit Fonds is formeel vastgelegd in de Conventieteksten (Conventie art. 7(c) & Operationele Richtlijnen 25.4). De besteding van middelen uit het Fonds wordt opgevolgd door de twee belangrijkste beslissingsorganen van de Conventie: de Algemene Vergadering (waar alle lidstaten in zetelen) en het Intergouvernementeel Comité (waarin 24 verkozen landen uit de verschillende wereldregio's telkens vier jaar lang zetelen).
De middelen worden grotendeels besteed als:
- mondiale Noord-Zuidsolidariteit (internationale ondersteuning van ontwikkelingslanden bij het borgen van immaterieel erfgoed)
- financiering van de uitvoering van de Conventie, bijvoorbeeld de financiering van trainingen, sensibiliseringsacties, onderzoek en monitoring, en de secretariaatswerking.
Voor België en de regio Vlaanderen bestaat er geen specifiek fonds voor immaterieel erfgoed. Erfgoedgemeenschappen en andere initiatiefnemers kunnen vaak wel subsidies aanvragen bij diverse overheden. Voor lokale ondersteuning kunnen ze bijvoorbeeld soms terecht bij de lokale overheid, hoewel de ondersteuningsmogelijkheden verschillen van gemeente tot gemeente.
Daarnaast bestaat er sinds 2019 de mogelijkheid om bovenlokale middelen aan te vragen voor een erfgoedproject dat zich regionaal ontplooit. Organisatie Op/Til biedt een stappenplan aan om dit soort subsidies aan te vragen.
Cultureel-erfgoedorganisaties die in het kader van het Vlaamse Cultureelerfgoeddecreet (2017) een erkenning of werkingssubsidie hebben, komen ook in aanmerking voor projectsubsidie. Kom je zelf niet in aanmerking voor een projectsubsidie, dan is samenwerken rond je projectvoorstel met één van de Vlaamse organisaties wel een mogelijkheid om te verkennen. Hierover vind je meer uitleg op de website van de Vlaamse Overheid.
Om de samenwerking met UNESCO te stroomlijnen, heeft Vlaanderen ten slotte twee trustfondsen gecreëerd:
- het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) draagt via het Vlaams UNESCO-Trustfonds Wetenschappen (FUST) bij aan wetenschapsprojecten die voornamelijk gericht zijn op waterbeheer en oceanen. Zo levert Vlaanderen ook een waardevolle bijdrage tegen klimaatverandering.
- het Departement Buitenlandse Zaken (BuZa) draagt elke twee jaar zo’n 900.000 euro bij aan het Algemeen Trustfonds (FUT) met een inhoudelijke focus op erfgoed en Afrika.
Gerelateerde vraag :