Er bestaan in Vlaanderen geen specifieke subsidieprogramma’s voor immaterieel erfgoed. Je kan vaak echter wel terecht bij diverse overheden en subsidiereglementen.
- Voor lokale ondersteuning kan je soms bij de lokale overheid of erfgoedcel terecht. De ondersteuningsmogelijkheden hangen echter af van je aanvraaglocatie.
- Daarnaast bestaat er sinds 2019 de mogelijkheid om bovenlokale middelen aan te vragen voor een erfgoedproject dat zich regionaal ontplooit. Organisatie Op/Til biedt een stappenplan aan om dit soort subsidies aan te vragen.
- Verder komen cultureel-erfgoedorganisaties die in het kader van het Vlaamse Cultureelerfgoeddecreet (2017) een erkenning of werkingssubsidie hebben ook in aanmerking voor projectsubsidies. Als je zelf niet in aanmerking komt voor een projectsubsidie, is samenwerken rond je projectvoorstel met één van de Vlaamse organisaties wel een mogelijkheid om te verkennen. Hierover vind je meer uitleg op de website van de Vlaamse Overheid.
- Ten slotte kent de Vlaamse overheid sinds 2018 op experimentele basis beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap: een financiële ondersteuning voor vakmensen die één of meerdere leerlingen een aantal maanden tot twee jaar in de leer nemen.
-
LET OP! Geen ronde in 2024
In 2024 is er geen beursronde voorzien. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media onderzoekt hoe het in de toekomst het vakmanschap kan blijven ondersteunen om vaklieden een extra duwtje in de rug te geven. Zodra er meer informatie bekend is, wordt die op de website van het departement gecommuniceerd.
-
LET OP! Geen ronde in 2024
Heb je begeleiding nodig in je zoektocht naar subsidies? Neem gerust contact op met het team van Werkplaats immaterieel erfgoed via info@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be. We denken graag met je mee.
Gerelateerde vraag :