Beschrijf jouw immaterieel erfgoed in het publieke registratieformulier of via je persoonlijke account. Houd er steeds rekening mee dat je schrijft voor mensen die misschien helemaal niet weten wat jouw praktijk juist inhoudt. Je omschrijft je immaterieel erfgoed dan ook best zo uitvoerig mogelijk.
De volgende vragen kunnen dienen als inspiratiebron bij het schrijven van je inzending:
- Wat houdt jouw praktijk in? Wat doe je precies?
- Waarom doe je deze praktijk (graag)?
- Waar komt deze praktijk vandaan?
- Hoe evolueert ze?
- Wie is ermee bezig? Wie is er allemaal bij betrokken?
- Hoe wordt de praktijk overgedragen/aangeleerd?
- Hoe leerde jij ze en hoe geef je de praktijk door?
De tekst kan je schrijven op je eigen manier, in een meer persoonlijke stijl (ik/wij) of een meer neutrale stijl.
Zorg er wel altijd voor dat de erfgoedpraktijk voorop staat in je inzending. Hieronder geven we enkele voorbeelden.
- Organiseer je een processie, dan staat de inhoud van het evenement voorop. Wat is er speciaal of typerend aan deze processie? Wat gebeurt er juist? Ook de voorbereidingen en nazorg mogen in beeld komen, want ook minder zichtbare aspecten maken deel uit van een erfgoedpraktijk. Hoe verloopt het proces van de voorbereidingen? Wat gebeurt er na afloop van de processie? Zijn er nog belangrijke momenten? De vereniging die de processie organiseert, mag uiteraard in beeld komen, maar slechts in tweede instantie.
- Ben je een boekbinder, dan staan jouw technieken en vakmanschap centraal. Jouw boekbindatelier en de workshops die je organiseert, kan je onderaan vermelden indien je dat wenst, maar vormen niet de basis van de inzending.
- Komt de Sint jaarlijks bij jou op bezoek? Vertel dan bijvoorbeeld over hoe jouw familie Sinterklaas viert. Welk specifiek cadeau je dit jaar in je schoentje hoopt te vinden, is hier wat minder aan de orde.
Onder je tekst voeg je nog volgende informatie toe:
Beeld: beschrijf kort wat je op de afbeelding ziet | © de naam van de fotograaf of eigenaar van de afbeelding
Let op: alleen immaterieel-erfgoedpraktijken die vandaag in Vlaanderen (en Brussel) actief beoefend en beleefd worden, komen in aanmerking om op immaterieelerfgoed.be te verschijnen. Hoe waardevol ook, erfgoedpraktijken die tot het verleden behoren of tradities die enkel elders bestaan en op dit moment in Vlaanderen geen vertaalslag vinden, worden niet gepubliceerd.
Gerelateerde vraag:
- Hoe kies ik een titel voor mijn erfgoedinzending?